Skip to main content
HomeVåra Klasser

Våra klasser

Smultronen

Klassen består av elever som vanligtvis är cirka 3-4 år.  

I Smultronen leker, sjunger och pratar vi så mycket svenska som vi bara kan. Det viktigaste är att barnen får en positiv relation till svenskan och att vi har roligt tillsammans. Lektionerna börjar med att barnen får sätta upp sina namn på tavlan och att vi räknar hur många elever som är närvarande. Sedan får barnen en chans att berätta någonting som hänt under veckan som gått. Vi pratar sedan om vädret och går igenom veckodagar, siffror, alfabetet och färger. Smultronen har ett tema varje vecka. Utgående från temat lär vi oss nya ord. Vi läser böcker, gör pyssel och sjunger sånger som handlar om samma tema. Syftet med Smultronklassen är att barnen genom lek och sång utvidgar sitt ordförråd och får en chans att prata svenska med jämnåriga barn. Och att de har roligt förstås!


Angelica

Angelica har varit med i Svenska skolan sedan VT 2005 då hennes son Sebastian började i Smultronen. Angelica har varit lärare sedan VT 2010 och hunnit vara med i skolans styrelse, bl. a. som ordförande och vice ordförande. Angelica kommer ursprungligen från Västervik och har bott i Massachusetts sedan 1998. Hon bor i Harvard med sin pojkvän, 4 barn och deras Boston Terrier.

“Att vara lärare på Svenska är otroligt givande och roligt och det har hjälpt mig och barnen att vara mer aktiva med svenska språket och svensk kultur hemma.”


Lingonen

Klassen består av elever i 5 årsåldern

Lingonen är en av förskolans yngsta klasser med barn cirka 4 år gamla. Vi brukar börja lektionen med att ta närvaro och barnen får en chans att prata om vad som har hänt under veckan. Sedan går vi igenom "dagens tema", vilket ofta är direkt kopplat till svensk kultur, natur, traditioner och högtider. Vi går igenom en temabild, gör aktiviteter, läser, leker, sjunger och pysslar om dagens tema. Lingonen har gemensam sång och lekstund tillsammans med Smultronen. Till sist brukar vi bjuda in en förälder som läser en bok. Barnen får en chans att dela med sig av sina favoritsagor och får också ta med sig något att visa och berätta om för resten av klassen.


Jenny Bonham-Carter

 

 
 

Nytänkarna

Klassen är Svenska Skolans första klass på den akademiska sidan och består främst av elever som är i 6-7-årsåldern

Hos Nytänkarna lär vi oss svenska på ett lekfullt sätt. Dagens hjälpare snurrar på ett aktivitetshjul och där pilen stannar är vår nästa aktivitet. Hjulet består av delarna lek, tävling, spel, bokstund, arbetssida samt den hemliga stjärnan. Vi lär oss att läsa med hjälp av små alfabetsböcker i vår bokkalender. Vi går igenom uppfinningar baserad på Uppfinningarnas ABC bok och lär oss olika djur genom leken rita, gissa, spring.

Hos Nytänkarna lär sig eleverna att tala svenska inför klassen. Det sker bl. a. genom läxor, enkla projekt i klassrummet och högläsning. Varje lektion jobbar vi i vår arbetsbok och går igenom svensk grammatik. Varje vecka får eleverna en läxa som tar i genomsnitt 15 minuter. Läxorna grundar sig främst på alfabetet, enkel grammatik och skrivning. Syfte med klassen är att introducera läsning, skrivning samt uppträda inför en grupp.

Catharina

Catharina är lärare för Nytänkarna. Hon är född i Jakobstad, Finland och flyttade till USA 1990. Hon kom till SSB VT 1998 när hennes dotter började i den dåvarande Lekgruppen. Hösten 2003 tog hon över ansvaret för Lekgruppen och skapade den nuvarande förskolan. Hösten 2011 blev hon SSBs huvudlärare. Catharina är civilekonom men älskar att jobba med barn. Hon har bl.a jobbat som privat språklärare i tyska, på dagis och hållit konsttimmar i barnens lågstadium. Numera jobbar hon som lärarvikarie i ett gymnasium samt är instruktör i bågskytte och luftgevär för barn 5 år och äldre.


Utvandrarna

Klassen består av elever i 7-8-årsåldern.

I klassen Utvandrarna jobbar vi mycket med övningar i att läsa, skriva och samtala med varandra för att utveckla tidigare lärda kunskaper i svenska. Varje vecka har vi också en teoridel där vi tar upp fakta om Sverige eller svensk kultur och historia (t.ex. författare och sagofigurer, sporter, uppfinnare, musikartister, kungahuset). Barnen har hemläxor till varje lektion och vi uppmuntrar föräldrarna att hjälpa barnen förbereda dem hemma. Vi använder oss av lekar och sånger för att försöka att skapa en rolig och avslappnad miljö där barnen känner sig trygga och motiverade att prata svenska med varandra.

Sofia

Sofia är lärare för Utvandrarna och har undervisat på förskolesidan sedan hösten 2010, först som vikarie i två år och sedan som lärare. Sofia kommer från Broby, Skåne. Hon kom till Newton 1996 som au-pair. Hon bor just nu i Brookline med sin amerikanske man Eric och sina två pojkar Lance och Zachery. När hon inte jobbar med Svenska Skolan jobbar Sofia som programmerare. Lance började svenska skolan HT2006 och gick sedan på Svenska Skolan i 10 år. Lance är nu assistent hos Lingonen, och vikarie när det behövs.


 



Nybyggarna 

Nybyggarna är elever i åldersgruppen 8-9 år och är den fjärde av de sex akademiska klasserna i Svenska Skolan

Undervisningen i Nybyggarklassen innehåller träning av muntlig förmåga, skrivövningar med omfattande stavning, meningsbyggnad samt enklare grammatik, samt läsövning med syfte att utveckla läsförståelse och läsvana. Nybyggarna jobbar även med översiktlig svensk historia och svensk kultur. Eleverna får läxa varje vecka som kräver ca 30 minuters hemarbete. Många elever kan behöva hjälp och uppmuntran ifrån föräldrarna för att slutföra läxorna. Läsning på svenska under veckorna uppmuntras också eftersom det hjälper språkutvecklingen och stödjer undervisningen.


Patrizia

Patrizia är född och uppvuxen i Stockholm och flyttade till Boston 2008. Hon bor i Arlington med sin amerikanska man och två döttrar, som också är elever på SSB. Utanför Svenska skolan jobbar hon som hjärnforskare och studerar tidiga markörer för Alzheimers sjukdom. När hon inte jobbar så är hon och familjen gärna ute i naturen och vandrar eller sportar. Hon älskar lakrits och att dricka (svenskt!) te.




Vikingarna

Vikingaklassen samlar skolans äldsta elever, från 9-årsåldern och uppåt...

I denna klass fokuserar vi på att läsa, skriva olika slags texter; tala lyssna och samtala; språkburk, samt kultur, natur och samhälle.  Målet utöver att vidareutveckla barnens kunskap och färdighet inom svenska språket är att barnen ska tycka att det är roligt och givande att komma till svenska klassen.  Lektionen är uppdelad i kortare segment och barnen deltar aktivt i vissa inlärningsmoment.  Detta kan vara genom konst, spel, lekar, frågesport eller liknande.  

Vi inkluderar olika slags övningar; skriftliga och muntliga; läsning av böcker, samt internet och övar på rättstavning.  Vi pratar om vad som har hänt i Sverige under veckan.  Vi fokuserar på att bygga på och utöka kunskaper och färdigheter inom grammatik och meningsbyggnad samt ordförråd inom svenskan.  Vi jobbar på ett jubileumsprojekt samt kollektivt på ett nyhetsblad som skickas ut varje kvartal.  

Vi deltar aktivt i skolans kulturella evenemang (julpyssel, lucia, påsk, midsommar, filmkvällar, etc.).  Vikingarna förväntas jobba hemma med läxor ca 30-45 minuter per vecka.  Därutöver förväntas de läsa regelbundet på svenska. 


Angie 

Angie (Angelica) kommer ursprungligen från Uddevalla.  Hon flyttade till Kalifornien 2005 och bodde där i många år men bor numera i Medfield med sin man och deras två barn.  Utanför Svenska Skolan jobbar Angie heltid som ambassadör för olika klädföretag och som inredningsdesigner.  Hon gillar att tillbringa sin fritid med familj och vänner, träna, läsa, resa och skapa konst.



Polkagrisar
Polkagrisarna 

Polkagrisarna består av elever i 11-14 års åldern. Polkagrisarna är en övergångsklass mellan Vikingarna och Dalahästarna. Klassen träffas en halvtimme varje tisdag och eleverna jobbar delvis på distans under veckorna. Klassen träffas även en gång i månaden för en två timmars lektion under en söndagskväll. Klassen är anpassad för de äldre eleverna som kan behöva mer vägledning och stöd men ändå är redo för lite självständighet. P.g.a pandemin har undervisning endast skett online under det gångna året.

Materialet består av läs och hörförståelse, grammatik, och nutidsorientering. Eleverna använder sitt språk för att diskutera nutida ämnen och i relation till arbetsuppgifter. Eleverna jobbar på att fortsätta utveckla sin svenska med mer avancerade och specifika arbetsuppgifter och hemarbeten. Eleverna spenderar ca 1.5-2 timmar varje vecka med självständigt arbete.


Annica

Polkagrisarnas lärare heter Annica. Hon kommer från Stockholm men flyttade till USA som barn. Annica bor i Newton med sin man, tre barn och två katter. Förutom att vara lärare är hon också Svenska Skolans Styrelseordförare sen 2020.  Utanför Svenska Skolan jobbar Annica med medicinska apparater och är samåkningschef till sina barn.  På sin fritid gillar hon att vara med sin familj, spela tennis och segla. 
Dalahästarna 

Dalahästarna samlar en grupp motiverade elever som vill vidareutveckla sin svenska...

Eleverna är f.d. vikingar som har vuxit ur vikingaklassen eller inte har möjlighet att delta i undervisningen på tisdagar. Gruppen träffas under helger och jobbar därutöver på distans.Det krävs mycket självständigt arbete, minst två timmar per vecka, och god förmåga att planera sin tid. Eleverna kommunicerar med lärarna efter behov mellan träffarna för att få feedback och komma vidare med sina uppgifter. Vi läser mycket litteratur, skriver längre texter, gör projekt och övar att diskutera/argumentera. Vi följer med vad som händer i Sverige genom att regelbundet läsa svenska nyheter på nätet och diskutera dem när vi träffas. Vid behov repeterar vi grammatik, stavnings- och skrivregler, allt för att bli ännu bättre på att skriva.


Elin

Dalahästarnas lärare heter Elin. Hon kommer ursprungligen från Frösön men har sedan 2003 varit fast bosatt i USA. Hon bor i North Andover med sin man och två barn. Elin har varit aktiv i Svenska skolan sedan 2011, först som styrelsemedlem och vikare och som fast lärare hösten sedan 2014. Hon har arbetat med Utvandrarna, Nybyggarna, Vikingarna och Polkagrisarna.

Utanför Svenska Skolan jobbar Elin med marknadsföring, grafisk formgivning, och public relations. Hon gillar att spendera sin fritid med sin familj och sina vänner. Hon tycker även om löpning och har sprungit Boston Maraton fyra gånger!